VAN DE REDACTIE

Bloemig met flink wat zuur




Er was een plant aan komen waaien. Ik wist niet wat het was. Er groeiden takken, al maar blad, de hele zomer lang. Begin september zag ik knoppen, er ontvouwde zich een bloem, en nog één, en nog één, tot zeven toe. In doorsnee zeker twintig centimeter en een kléur, geweldig. Hibiscus. Een exoot.

Dan ligt Code Noir bij mij op tafel, ‘een kookboek doordrenkt van geschiedenis. Niet alleen vanwege de titel, die slaat op een zeventiende-eeuws decreet waarin koning Lodewijk XIV liet vastleggen hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen in de Franse koloniën behandeld moesten worden, maar vooral omdat het ingaat op het eten en de mensen die door de gruwelijke loop van de geschiedenis samenkwamen in de Cariben ...’ Door middel van diners, workshops en lezingen doet schrijfster Lelani Lewis onderzoek naar eten, geschiedenis, verzet, herinnering, kolonialisme, familie en identiteit. Het is een verhaal over reizen, onderdrukking en overwinning, triomf en bevrijding.

Achterin dit meer dan een kookboek alleen vind ik: Hibiscussiroop – voor 10 glazen. ‘De bloem komt uit West-Afrika, en men zegt dat tot slaaf gemaakte Afrikanen, die hem zowel medicinaal als culinair gebruikten, hem meenamen naar de andere kant van de Oceaan. Hibiscus heeft een unieke smaak: bloemig en wrang met flink wat zuur.’ Die bloemen liggen nu te drogen voor de drank die ik wil drinken, met mensen geschapen naar Gods beeld.

Marieke (A.M.) van der Giessen-van Velzen
Hoofd/eindredactie