AANRADERS

Voor verdieping en gesprek


Reizende tentoonstelling
De landelijke werkgroep Heilzame verwerking slavernijverleden heeft een reizende tentoonstelling ‘Kerk & Slavernij’ die kan bijdragen tot het vergaren van kennis en in gesprek gaan over de kerken en slavernij. Over de rol van kerken op de plantages en in het legitimeren van de slavernij, met aandacht voor religieuze abolitionisten, spirituele invloeden en geloofservaringen voor zwart en wit: een structuur van misvattingen en onbegrip die tot op de dag van vandaag in de geloofsgemeenschappen doorwerkt. Aanvragen en waar te zien W slavernijerfenis.com/activiteiten-tot-nu-toe

Geroepen om vrij te zijn
Nu de afschaffing van de slavernij dit jaar breed herdacht wordt, wil het Bijbelgenootschap christenen uit allerlei kerken helpen om hierover na te denken en met elkaar in gesprek te gaan. Geroepen om vrij te zijn belicht Bijbelverhalen over slavernij en vrijheid, met reflectie- en gespreksvragen voor persoonlijk gebruik of in kringverband. Het bevat ook materiaal toegespitst op kinderen. Theologen van verschillende kerkelijke en culturele achtergrond schreven mee. € 1 per stuk plus verzendkosten W shop.bijbelgenootschap.nl

Hoe nu verder ...?
Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staat het Nederlands Koninkrijk stil bij onze pijnlijke geschiedenis van uitbuiting van anderen. De organisatie International Justice Mission kijkt met het boekje Slavernij! Ketenen die (nog) niet verbroken zijn achterom en vooral naar het nu, waar wereldwijd miljoenen kinderen, vrouwen en mannen worden mishandeld en misbruikt in moderne slavernij. Zeven interviews met ook het verhaal van Mariamma en Geofffrey en Maarko. En hoe nu verder ...? Gratis aan te vragen W ijmnl.org/boek

Zanzibardriehoek
In de Zanzibardriehoek verdwenen honderdduizenden Afrikanen spoorloos in de slavernij. In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij, net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping. Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair, commercieel als agressief. Martin Bossenbroek, ‘De Zanzibardriehoek. Een slavernijgeschiedenis 1860-1900’, Athenaeum, 2023

Boek en opera
Op historische gegevens gebaseerde roman over de levens van twee Afrikaanse prinsen die in 1837 naar Nederland werden ontvoerd en in Delft als Hollanders opgevoed. Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk.
Samen met componist Jonathan Donovan maakte Arthur Japin van zijn boek ‘De zwarte met het witte hart’ (1997) ook de opera ‘Kwasi & Kwame’.



Materialen Protestantse Kerk voor gemeenten


Op de website-afdeling protestantsekerk.nl/thema/slavernijverleden staan een aantal materialen en ideeën voor verdieping en gesprek in je kerk en gemeenten en als kerken en geloofsgemeenschappen onderling.

Dossier Theologie, kerk en slavernij
Een dossier met interessante artikelen, podcasts etc. over dit thema op theologie.nl.
Bekijk het dossier

In gesprek over racisme
Het thema racisme roept gevoelens van pijn, schaamte en weerstand op. Ook binnen de kerk. Hoe zetten we echte verandering in gang? Ontdek aan de hand van materiaal van de organisatie Intercultural Church Plants wat God van ons als kerk vraagt in deze multiculturele samenleving. In drie gesprekken leer je over vooroordelen en racisme. Je bekijkt eerlijke verhalen van mensen met verschillende culturele achtergronden. En opent samen de bijbel om te luisteren naar wat God ons over dit thema zegt.

Oecumenische bezinning - Eindelijk vrij?
Dit themanummer van de Raad van Kerken beslaat een breed palet van onderwerpen, in vier delen ingeleid en voorzien van gespreksvragen: Slavernij en de Bijbel, Slavernij in Oost en West, in verleden en heden, Interviews en column en Heilzame verwerking.


Open Deur - Slavernijverleden: Excuses, en dan?
Het tijdschrift Open Deur wil inspireren en in beweging brengen. Het magazine put graag uit de rijke schatkamer van de christelijke traditie en kijkt graag over de grenzen van kerken en religieuze tradities heen. Dit themanummer staat stil bij het slavernijverleden als deel van de Nederlandse geschiedenis. Heilzaam verwerken begint met echt naar elkaars verhalen luisteren.
Bestel één of meerdere exemplaren


Keti Koti dialoogtafels
Als kerk kun je een Keti Koti dialoogtafel organiseren. De Keti Koti Tafel is een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daar tussenin. Tijdens het geleide gesprek wordt er een maaltijd gegeten die herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor treur- en bevrijdingsliederen.