‘Happy Pasen’ begon al vroeg






IMPRESSIE Al zes jaar lang gaan om de twee maanden de deuren van kerkgebouw De Oase open voor de ‘Kliederkerk’. Een middag vol spel en knutsel rondom een thema over geloven of bijbel­verhaal. Op de zaterdag voor Palmpasen was het dubbel feest.

Het is al vroeg druk, want eerst worden er Palmpaasstokken versierd door de gezinnen van Zoetermeer-­Zuid, georganiseerd door de kinder­nevendienst. Aan de ene kant staan knutseltafels, aan de andere kant een voetbaltafel, levensgroot 4-op-een-rij, glijbaan, sjoelbak, badminton. Om drie uur wordt er plaatsgemaakt voor de Kliederkerk met het thema ‘Happy Pasen’. Vanuit de scholen komen er ook kinderen met een moslimachtergrond naar De Oase. Een houten kruis versieren is lastig uit te leggen en ligt gevoelig. We hebben daarom voor een vogelhuisje gekozen, daarin begint nieuw leven. Wij zien het niet, het wonder is verborgen, je ziet alleen dat vader en moeder vogel druk bezig zijn. En dan ineens vliegt daar een jong vogeltje uit!
Om half vier stroomt het vol met kinderen van de scholen De Entree en De Regenboog en tieners die nog eens komen kijken, want het was altijd zo gezellig. Ouders blijven, nieuwe contacten worden gelegd, twee kerkgezinnen blijven ook. Elke Kliederkerk is het een verrassing wie er komen en hoeveel. Er wordt een uur lang geknutseld, gekletst en gespeeld, daarna start de viering.
We praatten over het vogelhuisje en we zingen ‘Weet je dat de lente komt’. De dominee leest, omringd door kinderen, een prentenboek voor over het lijden en opstaan van Jezus. Dat maakte veel los: ‘Waarom moet hij naar de gevangenis, hij heeft niets gedaan!’ ‘De leerlingen rennen weg, ik denk dat ze het snel aan zijn moeder gaan vertellen!’
Aan het einde gebruikt dominee Els de grote parachute om de zegen letterlijk uit te beelden. Alle kinderen mogen er onder terwijl de grote mensen (en de tieners) het doek vasthouden, daarna andersom.
Ondertussen is voor ons een Paasmaaltijd klaargezet, met matses, paasbrood, wit- en bruinbrood, paashagelslag, komkommer, tomaatjes, druiven en mandarijnen. Wat overblijft mag mee voor thuis. ‘Gelukkig, mijn moeder heeft nog geen boodschappen gedaan, nu hebben we toch wat.’ ‘Mag ik de mandarijnen, wij hebben nooit fruit.’ Kliederkerk is echt de ‘kerk naar buiten’. Een week voordat het echt Pasen was, beleefde ik die middag al ‘Happy Pasen’. Volgende Kliederkerk: 27 mei, de zaterdag voor Pinksteren!

Gerda Vooijs