Uitgave van de Protestantse Gemeente Zoetermeer

Ver van huisTHEMA Hoera, de vakantieperiode ligt voor ons! Sommigen gaan ver van huis op zoek naar exotische oorden als Iran of Egypte. Anderen gaan er op uit met de fiets naar Drenthe of een busreis naar Texel. We trekken massaal uit huis naar situaties die ‘anders’ zijn dan ons gewone leven van alledag: op zoek naar stilte, even niets hoeven doen, wandelen in overweldigende natuur, of samen iets kunnen doen als gezin. Soms ook lijkt vakantie wel een vlucht: zo ver mogelijk weg van stress en haast, van moeten, zorgen en presteren. Des te meer, als we na de vakantie meteen weer op de oude manier verder gaan met hollen en haasten …

Geen keus
Andersom gebeurt het ook. In Zoetermeer leven buren, collega’s, vrienden die onvrijwillig en ver van huis hier zijn ‘aangespoeld’. Zij hadden geen andere keus dan te vluchten, omdat zij in hun eigen geboortedorp, in hun vaderland, niet meer veilig kunnen leven: niet de juiste religie, niet de juiste politieke overtuiging, niet de juiste seksuele geaardheid. Zij waren ‘anders’ dan de meerderheid die de macht in hun gewelddadige handen hebben genomen.

Wantrouwen
En – hoe triest ook – zij die hier onderdak gevonden hebben blijven in het rijke Nederland ‘anders’. Ze worden hier vaak opnieuw geconfronteerd met wantrouwen, vooroordelen en haat. Daden van haat zijn in Nederland gelukkig nog steeds strafbaar, maar het zorgt er wel voor dat vluchtelingen zich ook hier niet bepaald veilig en ontspannen zullen voelen.

Wegwijs maken
Gelukkig dat er altijd weer mensen zijn, ook in Zoetermeer, die vluchtelingen graag willen leren kennen, naar hun verhalen willen luisteren en hen wegwijs willen maken.

Mieke Brak

Agenda deze maand

25-07-2018
Rondom de Bron

25-07-2018
Bidden met de benen

Lees meer >>>